Nejc Marčič
Nedavno

Nedavno

Prva resnejša alpinistična avatura v Karakorumu, za mene.

Člani:

  • Urban Novak – vodja
  • David Debeljak
  • Luka Stražar
  • Nejc Marčič

V družbi takrat samih mladih slovenskih alpinistov. Z Lukom sva se nekajkrat prej že navezala na vrv, tako, da sva se že plezalno poznala in skoraj logično je bilo, da bova skupaj plezala. V času aklimatizacije smo sicer naveze lepo rotirali in plezali vsak z vsakim. Bili smo izjemno aktivni, dneve katere nismo preživeli v gorah smo preživeli na balvanih..

Vzpon na K7 po zahodni steni sva se lotila v popolnem alpskem slogu. Želela sva se držati osrednjega grebena a so naju razmere v zgornji polovici ustavile in primorana sva bila obviti ta skalni del. V steni sva prebila štiri dni, od tega sva porabila tri dni za vzpon in še en celoten dan za sestop.

V steno sva vztopila z minimalno opreme, varčevala sva tako pri hrani, osebnih dobrinah, in spalni vreči. Da, vse noči v steni sva prebila v eni spalni vreči, ki za nameček sploh ni imela zadrge po celotni dolžini, tako sva bila bolj kot ne samo pokrita. Še sreča, da sva vseeno imela šotor.

Opravljeni vzponi:
– greben v Iqban wallu nad bazo – Nejc Marčič in David Debeljak,
– Nayser Brakk (5200 m), Britanska smer – vsi člani odprave,
– steber levo od Nayser Brakka, ponovitev smeri Marka Prezlja (Marko Prezelj, Vince Anderson in Steve House so smer preplezali leta 2007)  z varianto (zgornjih 300 metrov) – Nejc Marčič in Urban Novak,
– greben desno od Nayser Brakka, grebenska, nova smer: Pištu mater (VI, višina 800 m, dolžina smeri 1200 m)- Luka Stražar in Urban Novak,
– Sulu Peak (5950 m) – vsi člani odprave,
– Beatrice (5800 m) – Nejc Marčič, Urban Novak in Luka Stražar,
– K7 West, Sanjači zlatih jam, nova smer – Luka Stražar in Nejc Marčič,
– Iqban wall – David Debeljak in Urban Novak 

Še malo o številkah, ki nekomu pomenijo ogromo, nekaterim pa prav nič. Smeri sva dala ime Sanjači zlatih jam, pa čeprav bi takrat bila zadovoljna že samo z zadvoljivo plezalno opremo. Sam sem si za to odpravo sposodil par cepinov od prijatelja Matica. Matic hvala in upam, da ta par hraniš:

K7 West (6858m) – Sanjači zlatih jam VI/5, M5, A2, 1600m

Kakšen začetek “kariere”

“A veš, da se je Nepal zasidral v srce že s prvim obiskom!”

Člani:

  • Miha Habjan vodja
  • Igor Kremser
  • Matevž Jerman
  • Luka Stražar
  • Nejc Marčič

Gora Janak leži v neposredni bližini Kangčendzenge na vzhodu Nepala. Mi smo se utaborili na klasični treking točki Lonak, do tu smo potrebovali šest dni hoda. Rad bi namenil stavek še o trekingu Sekatum – Lonak, ki je nepozaben. Potep iz povsem vlažne in zelene đungle v povsem suh in pravljični svet rumenih macesnev ter sivo-modrih rek.

Z idejo naju je navdušil Miha Habjan, ki je pod Janakom že stal, takrat v družbi Andreja Štremflja. Pripravljen je bi ponoviti avanturo in tudi prevzeti vodenje odprave. Tako sva se z Luko mirno lahko plezala in se pripravljala na jesensko odpravo.
ABC šotor sva si postavila na zatrepu Tsisima doline, pod Lasherjem s pogledom na zahodno steno Janaka. Od tu sva spremljala, kaj se dogaja v steni in iskala najbolj optimalno linijo za vzpon. Po opravljeni aklimatizaciji sva se čutila pripravljena za naskok na glavni cilj.
V steno sva vstopila brez šotora, saj sva pričakovala, da ne bo prostora zanj. Planirala sva en bivak, tega pa sva si izklesala v snežno-ledni raz in tako pol leže preživela noč. Celotno noč sva gledala zvezde in z očmi sledila satelitom, dokler niso izginili za gore na nasproti strani doline. Spala seveda nisva.

Naslednji dan, sva na vrhu stala okoli poldneva in pred nama je bil še velik iziv, sestop po tej isti steni brez abalakovega zatiča. Luka je mojstrko izdeloval abalake in si pri vlečenju vrvi skozi luknji pomagal z “jebico”. V steno sva vstopila, vedoč, da nimava pri sebi tovrstnega orodja, a razdalja med baznim taborom in ABCjem je bila predolga. Ponoči okoli polnoči sva bila nazaj v šotoru, pozebla, neprespana in izmučena.

Tko se je odprava po štiridesetih dneh lahko počasi zaključila. Na koncu smo bili več kod 50 dni od doma in čas je bil za pravo govejo juho!

Podatki o vzponu:

Janak (7090 m), MODRI DIRKAČ, Z stena, 80°/60°-70° M4, 1100 m prvenstvenih, 1400 m cela stena